Welkom bij iLokaal

Bij iLokaal geloven we sterk in persoonlijke aandacht en flexibiliteit. We zijn er om jou, als lokale of regionale ondernemer, te ondersteunen bij het verbeteren van jouw bedrijfspresentatie en het aantrekken van online klanten.

Historie & Missie

ilokaal landkaart 2

Werken bij iLokaal

Ben jij op zoek naar een leuke uitdaging en wil je echt het verschil maken voor lokale en regionale ondernemers? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe Talenten en Freelancers. Bekijk onze openstaande posities en wellicht kom jij binnenkort ons team versterken!

Algemeen

Je kunt contact met ons opnemen via de contactpagina of je kunt ons bellen 0320 - 798552

Klant worden?

Neem voor de mogelijkheden contact met ons op via de samenwerkingspagina of plan een adviesgesprek

Bestaande klanten

Wij adviseren bestaande klanten contact met ons op te nemen via de klantenservice

SEO vs SEA
Geplaatst op: 18 sep 2023

SEO vs. SEA: Wat is de beste strategie voor jouw online vindbaarheid

In de snel veranderende wereld van digitale marketing is online zichtbaarheid een van de belangrijkste factoren voor het succes van een bedrijf. Hoe zichtbaarder je bent op het internet, hoe groter de kans is dat potentiële klanten je vinden. Hier komen twee krachtige tools om de hoek kijken: SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). Maar welke van deze twee is de juiste keuze voor jouw bedrijf? Laten we dieper ingaan op SEO en SEA, hun voor- en nadelen bespreken, en ontdekken welke strategie het meest geschikt is om jouw online aanwezigheid te optimaliseren.

 

Wat is SEO?

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het is een proces waarbij je je website aanpast en optimaliseert om hoger te verschijnen in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel is om relevante zoekwoorden te identificeren die betrekking hebben op jouw bedrijf en industrie, en ervoor te zorgen dat je website geoptimaliseerd is om goed te rangschikken voor deze zoekwoorden.

 

Voordelen van SEO:

 • Lange-termijnresultaten: Een goed geoptimaliseerde website kan een constante stroom organisch verkeer genereren zonder de voortdurende kosten van advertenties.
 • Geloofwaardigheid: Organische zoekresultaten worden vaak als geloofwaardiger beschouwd door gebruikers dan betaalde advertenties.
 • Kostenbesparend: In vergelijking met SEA zijn de kosten voor SEO over het algemeen lager, vooral op de lange termijn.

 

Nadelen van SEO:

 • Tijd en Geduld: Het kan enige tijd duren voordat je de vruchten van je SEO-inspanningen plukt, en resultaten kunnen variëren.
 • Concurrentie: SEO is een competitief veld, en het kan moeilijk zijn om te concurreren met gevestigde websites.

 

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising, ook wel bekend als zoekmachine-adverteren. In tegenstelling tot SEO, waarbij je probeert je website organisch te optimaliseren voor zoekmachines, omvat SEA het plaatsen van betaalde advertenties bovenaan de zoekresultatenpagina’s. Adverteerders bieden op zoekwoorden en betalen per klik wanneer gebruikers op hun advertenties klikken.

 

Voordelen van SEA:

 • Onmiddellijke Resultaten: Met SEA kun je onmiddellijk bovenaan de zoekresultaten verschijnen, wat kan leiden tot direct verkeer naar je website.
 • Volledige Controle: Je hebt volledige controle over je advertentiebudget en kunt campagnes snel aanpassen.
 • Nauwkeurige Doelgroeptargeting: Je kunt je advertenties richten op specifieke demografische gegevens, locaties en interesses van gebruikers.

 

Nadelen van SEA:

 • Kosten: Adverteren op populaire zoekwoorden kan kostbaar zijn en kan snel oplopen.
 • Tijdelijke Resultaten: Zodra je stopt met adverteren, verdwijnt ook de zichtbaarheid van je advertenties.
 • Ad Blindheid: Sommige gebruikers negeren bewust advertenties en vertrouwen meer op organische resultaten.

 

Welke strategie moet je kiezen?

De keuze tussen SEO en SEA hangt af van verschillende factoren, waaronder je doelen, budget en tijdsbestek. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen:

Lange-termijndoelen: Als je op zoek bent naar langetermijnresultaten en bereid bent te investeren in geduld en inspanning, is SEO een goede keuze.

Snelheid en Onmiddellijke Resultaten: Als je onmiddellijk resultaten wilt zien en bereid bent om te betalen voor klikken, kan SEA geschikter zijn.

Budget: Overweeg je budget. SEO is meestal kostenefficiënter op de lange termijn, terwijl SEA snel kan oplopen in kosten.

Concurrentie: Analyseer je concurrentie en bekijk welke strategieën zij gebruiken.

Combinatie: Veel bedrijven combineren zowel SEO als SEA voor een uitgebalanceerde benadering van online zichtbaarheid.

 

Kortom, er is geen one-size-fits-all antwoord op de vraag of SEO of SEA beter is. Het hangt af van je specifieke situatie en doelen. Het kan zelfs voordelig zijn om beide strategieën te combineren om je online aanwezigheid te maximaliseren.

Neem een kijkje bij

Onze recente nieuwsberichten

Neem een kijkje bij

Onze recente projecten

Redenen om met ons

Samen te werken

Vriendelijke lokale tarieven

Geen lange vaste contracten

Alleen betalen voor wat je echt nodig hebt

Werken met gedreven talenten en freelancers

Een klantenservice die altijd goed bereikbaar is

Duidelijke afspraken en een planmatige werkwijze

Bedrijfsgroei en persoonlijke ontwikkeling staan bij ons bovenaan

Geïnteresseerd?

Samen te werken?

Heb je hulp nodig bij de online groei van je bedrijf? Of wil je een nieuw webdesign? Dan vind je in iLokaal een uitstekende partner! Wij helpen je graag met o.a. je webdesign, een Facebook campagne, het creëren van een huisstijl of het beter vindbaar maken van je bedrijf in Google.